Türkiye’de Dünya İşçi Bayramı’na katılım kutlanıyor

Derneğimizin tüm ekipleri bu hafta başında Dünya İşçi Günü’nü kutladı.

Ekiplerimiz, tüm çalışanlar için daha kapsayıcı bir gelecek inşa etmeye ve engelli bireylerin işgücünde eşit fırsatlara sahip olmasını konusundaki amacına derinden bağlı bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir.

Bu amacın bir parçası olarak, engelli bireylerin iş bulma ve işte kalma konusunda karşılaştıkları engelleri anlamak çok önemlidir. Bu zorluklar, işyerlerini erişilemez kılan fiziksel engellerden, engelli insanların yetenekleri hakkındaki olumsuz toplumsal tutumlara kadar uzanabilir.

Ekiplerimiz, yürütmüş olduğu saha faaliyetleri ile engelli çalışanların yaşadıkları deneyimleri anlamanın ve onları desteklemenin programımızın merkezinde yer almasını sağlıyor. “Tekerlekli sandalye ya da baston kullanmak istemiyordum. YSYD fizik tedavi merkezine geldiğimde, protez uzuvlar alabileceğimi öğrenince çok heyecanlandım.”

YSYD’nin desteği sayesinde Ahmad’a protez uzuvlar temin edildi ve bu uzuvlar sadece hareket kabiliyetini geri kazandırmakla kalmadı, aynı zamanda Ahmad’ın çalışmaya devam etmesini ve hayata yeniden sarılmasını sağladı.

“Protezlerimle tarlaya gittiğimde çok mutlu oluyorum. Traktöre binebiliyor ve istediğim yere gidebiliyorum. YSYD fizik tedavi merkezi için Türkiye’de kalıyorum çünkü protezlerle ilgili bir sorunla karşılaştığımda bana uzun vadeli destek sağlıyorlar.”

20 yaşındaki Aishe, YSYD programlarının teşvikiyle resim tutkusunun peşinden gitme cesaretini buldu. Suriye iç savaşından önce, kargaşa hayatlarını mahvedene kadar ailesiyle birlikte mutlu bir şekilde yaşıyordu. “Suriye iç savaşı nedeniyle kardeşlerim, amcalarım ve kuzenlerim de dahil olmak üzere ailemden 5 kişiyi kaybettim.”

Yaşadığı zorluklara rağmen Aishe pes etmedi. “Yerinden edilme sürecini tüm boyutları ile yaşadım, ancak gücümü topladım ve okula döndüm. Hobim çizim yapmaktı. Bir sanatçı olmayı umduğum için bunu çok seviyordum.”

Ancak Aishe’nin hayatı, Türkiye’ye yerleştikten sonra, yıkıcı depremin onu yıkılan evinin enkazı altında bırakmasıyla bir kez daha trajik bir hal aldı. “Ailem beni çıkarmayı başarana kadar on saat boyunca enkaz altında kaldım. Ne yazık ki fiziki sağlığım kalıcı hasar aldı ve sağ ayağımı kaybettim.”

Hastanede geçirdiği dokuz aylık tıbbi, fiziksel ve psikolojik tedavinin ardından YSYD, Aishe’ye Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek (MHPSS) de dahil olmak üzere rehabilitasyon desteği sağladı. Bu süreçle birlikte Aishe, tutkusunun peşinden gitmek için yeniden motivasyon buldu. Sonunda, yeteneğini gelir getirici bir fırsata dönüştürdü. Aishe’nin hikayesi, engelli bireylere destek ve fırsatlar sunarak onların tüm potansiyellerini ortaya çıkarmalarını sağlamanın dönüştürücü gücünü yansıtıyor.

Özel destek sayesinde, şefkat ve empatiye dayanan hizmetlerin Ahmad ve Aishe gibi bireylerin toplumlarına anlamlı bir şekilde katkıda bulunmalarını ve tatmin edici hayatlar yaşamalarını nasıl destekleyebileceğine tanık olduk.

Dünya İşçi Günü’nde ve her gün, yeteneği ne olursa olsun herkesin değer gördüğü ve güçlendirildiği bir toplumu savunuyoruz.

Bir dizi ilgi çekici etkinlik, toplantı ve eğitim oturumuyla binlerce kişiye başarıyla ulaşarak kaynaştırma eğitiminin önemi ve daha eşitlikçi bir toplumu teşvik etmedeki hayati rolü hakkında farkındalık yarattık.

Birlikte engelleri yıkıyor ve herkesin gelişme ve katkıda bulunma fırsatına sahip olduğu bir dünya için çalışıyoruz.