Acil Müdahale
Kriz Anlarında Hızlı ve Etkili Müdahale
Yerel ve Sığınmacılarla Yardımlaşma Derneği olarak, afete dönüşmüş her türlü kriz öncesinde ve akabinde tüm imkanlarımızı seferber ederek saha faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Afet öncesi dönemde, afete karşı toplumsal dirençliliği ve hazır bulunuşluğu artırmak adına risk yönetimi çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Afetlerin hemen sonrasında da kaynakları harekete geçirmeye özel önem atfediyor; her türlü faaliyetimizi kamu kurum ve kuruluşlarımız ile koordine içerisinde gerçekleştiriyoruz. Afet sonrası müdahale kapsamında çalışmalarımızı koruma/himaye, temiz suya erişim, gıdaya erişim, fizik tedavi ve rehabilitasyon, ruh sağlığı ve psiko-sosyal destek, aynî (temel ihtiyaç malzemeleri ve destekleyici medikal cihazlar) ve nakdî (tek seferlik sosyal yardım) yardımlar şeklinde çeşitlendiriyoruz. Tüm faaliyetlerimizi, öncelikli ihtiyaçlı alanlara seferber ederek ihtiyaçlar ile imkanlar arasında da net bir bağ kuruyoruz. Hiç kuşkusuz her bir afet, etrafında farklı ihtiyaçları kümelendiriyor; tam da bu noktada Dernek olarak tüm çabamızı, böylesi dönemlerde bireysel ve toplumsal yaşamlarımızı şekillendirirken yüksek hassasiyet düzeyindeki kişi ve kesimleri önceleyecek şekilde yoğunlaştırıyoruz.
Ulaşılması Zor Yerlerde, Her Daim Yanınızda!
Derneğimizin krize müdahale pratiği, yaş, cinsiyet ve engellilik türünden pek çok boyutu dahil edecek şekilde geliştirilmiştir. Bu çerçevede farklı toplumsal kesimlerin, deprem, yangın, sel vb. türden afetleri farklı deneyimlediğini göz önünde bulundurarak, hizmetlere erişilebilirliğe öncelik veriyoruz.
Ayrıyeten, toplum temelli programların afete dönüşmüş krizlerdeki özgün değerini biliyor, faaliyetlerimizi yürütürken toplumsal yayılım sağlayacak mekanizmalar kuruyoruz. Afet öncesi ve sonrası faaliyetlerimizi yerelden boyutlandırıyoruz. Bu kapsamda yerel kaynakların ve perspektiflerin etkin bir özne olarak müdahale geliştirme aşamasında konumlandırılmasını hedef alıyoruz. Bu çerçevede gönüllülük, dahiliyet ve mobilizasyon kavramlarına önem atfediyoruz.